John Reid (1968) en Bastiaan Geleijnse (1967) zaten bij elkaar op de lagere en middelbare school in de klas. Jean-Marc van Tol (1967) niet. Toen ze alledrie eind jaren tachtig in Amsterdam studeerden, kwamen zij bij hetzelfde dispuut (HEBE) terecht. Het klikte.
De samenwerking werd voortgezet in een gezamenlijk project: een stripverhaal. Voor deze strip, 'Heibel in Hong Kong' werd de naam 'Sukke' verzonnen voor een van de personages. Het drietal vond die naam (gebaseerd op het studentikoze 'sukken': iemand het bloed onder de nagels vandaan zuigen) voor de strip, immers bedoeld voor kinderen, niet geschikt.
Toen niet lang hierna het Amsterdamse studentenblad Propria Cures belde met het verzoek een kerstcartoon te tekenen, werd de naam van stal gehaald. De naam 'Fokke' was er snel bij verzonnen. Het drietal maakte enthousiast een Fokke & Sukke-kerstcartoon, met een eendje en een kanarie in de hoofdrol, maar de redactie van Propria Cures vond het geen realistische strip: 'Vogeltjes kunnen niet praten'. Reid, Geleijnse & Van Tol bleven insturen en vanaf pasen 1994 verschenen de cartoons steeds regelmatiger in Propria Cures.
Uitgeverij De Harmonie zag ook iets in Fokke & Sukke, en in 1997 was het tijd voor de eerste Fokke & Sukke-bundel.
De Fokke & Sukke-cartoons verschenen na Propria Cures in diverse strip- en studentenbladen. Nog steeds verschijnen de cartoons in diverse universiteits- en hogeschoolbladen. Het tweetal maakte zijn opwachting ook in de VPRO-Gids, Zone 5300, MarketingTribune, Rendement, Spui, VARA TV Magazine en diverse andere periodieken.
Fokke & Sukke zijn dagelijks te vinden op de achterpagina van NRC Handelsblad en op de binnenpagina van NRC Next. Merchandising verschijnt bij Uitgeverij Interstat, Amsterdam. De reguliere boekjes werden oorspronkelijk uitgegeven door Uitgeverij De Harmonie. Sinds 1 januari 2007 zijn Fokke & Sukke verhuisd naar Uitgeverij Catullus, de uitgeverij van tekenaar Jean-Marc van Tol.
Cartoonboeken
Jaaroverzichten
Scheurkalenders
Andere uitgaven: